Uit het Algemeen Dagblad dd 22 september 2001

Knap werk van Biod

'Eitje van vroeger vertoont Kip-trekjes'

Door Jan de Laat

Biod, één van de bekendste Nederlandse caravanmerken, wordt nog eigenzinniger. Het 41 jaar oude ‘eitje' heeft voor het seizoen 2002 een gedaanteverwisseling ondergaan. De caravan, nog altijd van polyester, is in alle opzichten gegroeid. En hij kreeg een opvallende, nieuwe vormgeving.

Twee jaar lang is in Oldenzaal gewerkt aan de nieuwe Biod. Het ontwerpteam bestond in wisselende samenstelling vooral uit vrouwen en dat is in de caravans terug te zien. Zo is de keuken van de 450-TLH zodanig ingedeeld dat het voorbereiden van de maaltijd, het koken en de afwas met zo weinig mogelijk ergernis en zo weinig mogelijk handelingen kunnen plaatsvinden.

Voor het ontwerp van de buitenkant tekende hetzelfde bureau dat ook voor het merk Kip de caravans ontwerpt. De nieuwe Biod was vorige week voor het eerst te zien op het AD Caravan Test Weekend in Garderen. Gelijkenissen met de Kip Shuttle zijn duidelijk zichtbaar: de hanenkam boven op het dak en de opzij openslaande vlinderdeurtjes van de disselbak. L.A. de Winkel, directeur van Kip, die ook het AD Test Weekend bezocht, vindt de nieuwe Biod mooi, maar hij was zichtbaar weinig gelukkig met de gelijkenissen met de Shuttle.

De AD-testteams waren vooral enthousiast over de vormgeving, de indeling, de praktische ruime keuken, de stahoogte (204 cm!), de bewegingsruimte en de sfeerverlichting die achter de bovenkastjes is verborgen. Kritiek was er op de manier waarop de zithoek tot het bed moet worden verbouwd, en op de constructie van de lattenbodem.

De nieuwe Biod is leverbaar in twee modellen, de Nomade en de Scout. De Scout (inwendig 390 cm lang) is slechts leverbaar in één indeling met voorin een vast bed en achterin een eindkeuken. Hierdoor ontstaat veel leefruimte. Volgens R. Geraerts, manager van Biod, is de kleine Scout bedoeld voor mensen die exclusiviteit willen combineren met mobiliteit. Door het lage gewicht (850 kg) en de geringe uitwendige breedte van 211 cm en geringe lengte kan de wagen in bergachtige of andere moeilijk toegankelijke gebieden op plaatsen komen, waar de meeste andere caravans vastlopen.

Met de grotere Nomade, die een inwendige opbouwlengte heeft van 450 cm, richt Biod zich op de wat oudere kampeerder die in zijn hart de tent nooit vaarwel heeft kunnen zeggen. De caravan biedt daarom niet de overdreven luxe die steeds verder oprukt. Comfortabele, degelijke en sfeervolle eenvoud die standaard is voorzien van een warmwaterboiler, een ringverwarming en een lattenbodem onder het bed.

De 450-serie kent drie indelingen. Behalve de indeling met voorzit en eindkeuken is er een indeling met twee zithoeken en een indeling, waarin een bureautje met stoel is opgenomen. Een laptopgebruiker kan hieraan rustig werken. De Nomade weegt 950 kg. Zowel de Scout als de Nomade staat op een as die totaal 1300 kg kan hebben. Het laadvermogen is daardoor enorm.

De nieuwe Biod is in tegenstelling tot de oude voorganger gemaakt van een aantal polyesterpanelen die naadloos aan elkaar worden ‘gelast'. Het stevige polyester is hagel- en stootbestendig en eventuele beschadigingen kunnen makkelijk worden hersteld. De binnenkant is bekleed met een nieuw, beter isolatiemateriaal.

Bijzonder is dat de Biod op twee plaatsen wordt gemaakt. Het casco inclusief de vloerplaat komt van een bedrijf uit Bladel; de afwerking komt voor rekening van de sociale werkplaats van Oldenzaal. Daar wordt het casco op het onderstel geschroefd en wordt in de kale polyesterschil het interieur gemonteerd. Het interieur zelf wordt ook in de sociale werkplaats gemaakt.

Komend voorjaar is de nieuwe Biod leverbaar. Dealer Aart Kok in Heemstede, bekend om zijn avontuurlijke kampeerwagens, wil de nieuwe Biod in verscheidene (felle) kleuren aanbieden. De Scout 390 zal rond de 38.000 gulden kosten en de prijs van de drie uitvoeringen van de grotere Nomade varieert van 38.000 tot 41.000 gulden. De nieuwe Biod is eind volgende maand te zien op de Kampeer- en CaravanRai.