Uit de regionale Twentse pers, september 1995

'Lachers op hand van 't eitje'

NOORD DEURNINGEN - Een Rolls Royce en een Lelijk Eendje in één uniek rijdend vehikel vertegenwoordigd. Dat is kort samengevat het verhaal achter de BIOD-caravan, - in de volksmond meer bekend als het 'eitje' van de: Oldenzaalse sociale werkvoorziening - De Schakel. "Een caravan ook met een heel bijzondere. sfeer. Dat laat, zich niet zo gemakkelijk omschrijven. Een man van twee meter kon er gewoon in staan. En het bed mat twee bij twee. Dat is nog steeds uniek", vertelt liefhebber Paul de Haas uit Eindhoven. Samen met zestig andere verstokte BIOD-bezitters nam bij het afgelopen weekeinde deel aan de eerste echte BIOD-meeting op het, terrein van camping' Le Papillon in Noord Deurningen.

Drie velden waren er voor vrijgemaakt en die stonden dan ook helemaal vol met modellen uit alle ruim 35 voorbije jaargangen. "Je zou de BIOD kunnen vergelijken met een Rolls Royce, omdat hij erg duur in . de aanschaf was en ook bijzonder comfortabel. Aan de andere - kant viel hij wel erg op door zijn uiterlijk, waardoor je hem net zo makkelijk een Lelijk Eendje zou kunnen noemen. Zo kostte deze `Extase De Luxe' begin jaren zestig bijna achtduizend gulden, toen al zo'n drieduizend meer dan andere merken", rekent De Haas voor.
Samen met zijn vrouw Els, is hij er inmiddels aan gewend om vreemd aangekeken te worden. "Je merkt het vooral wanneer je ermee op weg bent en tegenliggers spontaan in de lach schieten, maar ook op de camping kun je aan de lippen van de mensen bijna aflezen 'wat een leuk ding'. Opvallend is ook dat  veel mensen denken dat hij te koop is, zeker als hij langs de wegstaat geparkeerd".

Voor De Haas, die zijn 'eitje' met eigen hand restaureerde was het liefde op het eerste gezicht. Met name de unieke typerende rondingen van de ombouw en de vele vernuftige accessoires binnen maakten op hem grote. indruk: "En het mooie is dat de BIOD-afdeling in Oldenzaal nog steeds al die typische onderdelen in voorraad heeft". De Haas wachtte afgelopen zaterdag een onvermoede verrassing; toen plotseling de koper van het allereerste in Nederland geproduceerde 'eitje' zich kwam melden. Hij kocht zijn 'Bambi' (*) in 1959 bij de firma Beter Is Ons Devies in Hengelo, waarmee meteen ook de naam is verklaard. De oorspronkelijke bouwontwerpen voor dit eerste modelkwamen van de firma Fahti-Mali uit het Duitse Lindau.

Na het faillissement van de Hengelose fabriek verhuisde de productie naar de sociale werkplaats De Schakel, waar nu de meer eigentijdse BIOD-modellen worden geproduceerd. Zaterdagmiddag kregen de liefhebbers een uitgebreide rondleiding aangeboden door de moderne werkplaats van de nieuwe Schakel-vestiging. Zij konden me eigen ogen zien dat het ronde 'eitjes'-model definitief tot de oldtimers is gaan behoren.
Toch bleken de opvallende rondingen van oude modellen 'Bambi', 'Extase' en 'Expert' hun tijd ver vooruit te zijn waar het gaat om stroomlijn en luchtweerstand. "Nog steeds komen deze oude BIOD-modellen als beste naar voren uit de proeven in een windtunnel". Als het aan De Haas ligt krijgt deze eerste BIOD-meeting een jaarlijks vervolg, maar behoudt de gemeenschappelijke voor liefde voor de BIOD een heel informeel en vrijblijvend familie-achtig karakter.


Het 'eitje' pronkstuk op BIOD-weekeinde

OLDENZAAL - Het eitje, de Lelijke Eend onder de caravans, maar niettemin jarenlang het paradepaardje van de Oldenzaalse sociale werkplaats De Schakel. Een aantal jaren geleden werd de bolvormige vakantiewagen uit productie genomen. De concurrentiestrijd dwong De Schakel met een caravan op de markt te komen, voorzien van alle moderne snufjes. De nieuwe BIOD verkoopt goed, maar herinnert in weinig nog aan zijn voorganger.
Maar dat betekent niet dat `het eitje' van de straat en de camping is verdwenen. Integendeel, het een echte oldtimer geworden met een grote fanclub. Een van de liefhebbers is Paul de Haas uit Eindhoven. Hij is de initiatiefnemer van het merkenweekeinde dat de komende dagen wordt gehouden. Met behulp van De Schakel heeft de Eindhovenaar de adressen achterhaald van BIOD-eigenaren.
De respons was formidabel. Uit het gehele land zette vanaf tientallen `eitjes' koers naar de Denekampse camping Papillon, waar ze ongetwijfeld drie dagen het middelpunt zijn van hun trotse bezitters.
De Haas vertelt dat ook de eigenaren van de nieuwe modellen massaal hebben gereageerd op de oproep. "Goed de modellen lijken dan misschien niet op elkaar, maar het blijven broertjes. Het is misschien raar, maar je merkt al heel gauw dat de bezitters van een BIOD een soort verbondenheid met elkaar hebben".
Bij voorbaat verzekert van het succes, meldt De Haas dat het weekeinde jaarlijks wordt herhaald en zal uitgroeien tot een ware happening. Natuurlijk wordt een bezoek gebracht aan De Schakel. Dat gebeurt morgenmiddag. Op het programma staat een rondleiding door de productiehal en verder wordt er natuurlijk uitvoerig uitleg gegeven over de geschiedenis en de toekomstvan de BIOD.


*) Volgens de ons bekende gegevens kwam de Bambi pas in 1963, dus moet deze 'eerste' een 'Extase' geweest zijn.