Uit het Dagblad van het Oosten dd 13 juli 1991

Sociaal werkverband Oldenzaal levert enige polyester caravan in Europa

De Schakel trots op 20 jaar BIOD-caravan

OLDENZAAL - Antiek wordt weer als nieuw op het Oldenzaalse industrieterrein. Caravans van het type BIOD uit de jaren 70 krijgen er een nieuw interieur en worden dan compleet gerenoveerd afgeleverd. "En in de vakantie kunnen ze ermee op stap", garandeert Frans Vrijkorte. "Woensdag is deze klaar want donderdag willen die mensen met vakantie en dan gaan wij trouwens ook dicht voor dik twee weken".

Vorige maand kwam het rijdende vakantiehuisje van een Zutphense familie als een oldtimer binnenbij De Schakel, bij het caravanbedrijf BIOD van dit sociale werkverband. Alleen het casco was goed en bleef dus intact, het interieur was uit de tijd en is compleet vernieuwd. "Daar hebben we specialisten voor", zegt Vrijkorte. Die mensen zijn zeldzaam en daar zijn we dus gek mee".
Zoals De Schakel ook trots is op zijn caravans, al twintig jaar. In de sociale werkvoorziening worden overal in de sfeer van montage en assemblage tal van artikelen vervaardigd, een caravan als eindprodukt is een unicum. "Een kwaliteitsprodukt, bovendien, die -een organisatie als de Nederlandse Caravan Club, de NCC, haar leden aanbeveelt", -weet directeur A. van't Hof.

Vakmensen
Andere sociale werkvoorzieningschappen hebben wel eens geprobeerd het produktiepakket . met een caravan uit te breiden, maar overal is het mislukt. De Schakel hield stand. "Caravanbouw is arbeidsintensief en daardoor ideaal voor de sociale werkvoorziening maar het vergt ontzettend veel vakmanschap", maakt werkleider Frans Vrijkorte duidelijk. "Je hebt met heel veel verschillende artikelen en specialisaties te maken en daar heb je vakmensen voor nodig. Wij hebben die gelukkig".
Zelf heeft hij een brede scholing in onder meer kunststoffen en autotechniek achter de rug maar leiding geven in de sociale werkvoorziening vergt uiteraard meer dan dat. Niettemin bloeit de afdeling caravans van De Schakel als geen ander en daar is iedereen verguld mee. Vijfenveertig man werkt er.
Behalve met nieuwbouw zijn. ze bijna dagelijks druk met 'renovatie' van oude caravans. Sommige exemplaren zijn negentien of twintig jaar oud maar na de 'schoonheidsbehandeling' van De Schakel zijn ze niet van nieuw meer te onderscheiden.

Vorm
Behalve dan wat de vorm betreft, maar die vorm is nu juist de trots van de BIOD-rijder. De BIOD-caravan heeft een eigen karakter door zijn ronde vormgeving en door het lichte polyester dat toegepast is. "Bepaald geen massaprodukt, echt iets voor de liefhebber", zoals de Schakel-directeur het zegt. En daarbij de enige caravan in West-Europa die van deze kunststof is gemaakt.
Het casco wordt bij de firma Hameland in Eibergen vervaardigd, het chassis komt ook van elders, de opbouw is geheel in Oldenzaal. Op geen enkele wijze is voor caravanner, mede-toerist of campingeigenaar te merken dat het om een produkt van de sociale werkvoorziening gaat. BIOD staat voor kwaliteit en is volgens de BIOD-staf "een caravan voor de echte liefhebber, een caravan ook die heel lang meegaat".
Door de Golfcrisis was er dit voorjaar even stagnatie. "De grondstoffen werden opeens duurder en de afzet viel terug, maar nu zijn we die schade alweer volop aan het inhalen", zegt de directeur van het Oldenzaalse bedrijf, waar dank zij de wet sociale werkvoorziening (wsw) 295 streekgenoten als wsw'er zinvolle arbeid verrichten. Wij werken met gemeenschapsgeld maar er is geen sprake van concurrentievervalsing", garandeert Van 't Hof. "Gesubsidieerde caravans zijn het echt niet".
Elk jaar maakt De Schakel 100 BIOD-caravans in drie types. De hele produktie gaat naar een caravanhandelaar in Meerkerk. Elk jaar zijn er daarbij circa 40 caravans in restauratie of reparatie.
"Sommige klanten komen hier elke twee jaar met hun caravan", vertelt werkleider Vrijkorte. "Dat zijn vaste klanten en echt niet vanwege de prijs. Ze weten dat wij hier kwaliteit in huis hebben. Ze willen dan wat accessoires vernieuwen, kleine aanpassingen soms en nu en dan is er sprake van complete restauratie".
Dat kost allemaal wat meer tijd dan bij andere reparatiebedrijven doordat veel van de wsw'ers een lichte handicap hebben - al heeft De Schakel van de Overijsselse bedrijven het laagste ziektepercentage - maar de klanten maken daar geen punt van volgens Vrijkorte. "Ze weten dat hun caravan hier in goede handen is en dat vinden ze belangrijker".

Vati
De BIOD-caravan heette oorspronkelijk Vati, de Duitse koosnaam voor vader. Het was dan ook een model uit zuid-Duitsland. Een Oldenzaalse ondernemer slaagde erin vergunning te krijgen om de Vati's in Oldenzaal te bouwen waarbij De Schakel de onderdelen ging leveren.
Korte tijd ging het goed maar toen kreeg de caravanbouwer mct managementproblemen te kampen. De licentie ging naar De Schakel, de naam BIOD werd geļntroduceerd en sindsdien verlaat de ene BIOD na de andere de fabriek aan de Eekboerstraat. Ze zijn ijzersterk en toch licht en door de uitstekende isolatie "prima voor vutters die er een half jaar me willen trekken", weet Schakel-directeur Van 't Hof.
Over de betekenis van de afkorting BIOD lopen de meningen uit een, in De Schakel zeggen de caravan-bouwers bij voorkeur 'Beter Is Ons Devies' en daar streven zij dan ook naar. Verscheidene Schakel-functionarissen hebben in de loop der jaren zelf een exemplaar aangeschaft en als het goed is rijden er duizenden in Europa rond. "Alleen zie je ze haast nooit", zet werkleider Vrijkorte. "Je moet er echt op letten".

 

Werkleider Frans Vrijkorte is trots op de kwaliteit die zijn mensen leveren. Elke caravan van het BIOD-type is handwerk.

Fons Wissink, een van de bekledingspecialisten van De Schakel, maakt een oldtimer weer als nieuw.


Noot van de redactie: In dit artikel is blijkt weer dat de pers soms denkt een klok te horen luiden en er dan zelf een klepel bij verzint: zie Vati